>> Liberation Concert 2017
Datum voor het concert in 2017 is zondag 17 september 2017.   >> lees verder
Liberation Concert 2016

Liberation Concert Margraten 2016 vond plaats op zondag 4 september 2016, 15.00 uur.

Uitvoerenden:
philharmonie zuidnederland
Per-Otto Johansson, dirigent

Kim Savelsbergh, sopraan
Hub Claessens, bariton
Brabant Koor (dirigent Louis Buskens)

Programma:
Dvořák: Amerikaanse Suite (1e deel)
Copland: Appalachian Spring
Vaughan Williams: Dona Nobis Pacem

Persoonlijke verhalen
Waar tijdens de eerste negen edities de belangrijkste Requiems uit de klassieke muziekliteratuur werden uitgevoerd, wil de organisatie met de concertprogramma’s het persoonlijke verhaal van de gesneuvelde soldaten vertellen. Programma’s die de herinnering levend houden aan het offer en de prestaties van deze bevrijders, maar tevens symbool staan voor universele thema’s waar iedereen zich in zal herkennen. Muziek over verworven rechten waar deze soldaten voor hebben gevochten, al dan niet van componisten uit het land van herkomst van de bevrijders. Maar bovenal muziek die qua thematiek en symboliek anno 2016 nog niets aan zeggingskracht heeft verloren.

Klinkend voorbeeld was de editie 2015 waarin het persoonlijke en aangrijpende verhaal van de gesneuvelde soldaat Charles von Stade werd verteld. Von Stade sneuvelde vlak voor de bevrijding en zijn brieven werden door de Amerikaanse componist Richard Danielpour op muziek gezet. Enkele tientallen meters van Von Stade’s graf klonken zijn laatste tekenen van leven aan het thuisfront ruim 70 jaar na dato opnieuw.

Voor de editie van 2016 stond het herdenkingsconcert in het teken van heimwee en het verlangen naar rust en vrede. Thema’s die destijds een grote rol speelden in het innerlijk leven van de soldaten, maar waar iedereen zich anno nu ook mee kan identificeren. Drie universele thema’s die de gesneuvelde bevrijders zeker in hun laatste dagen en uren moeten hebben bewogen.

Download hier de programmaflyer.
Achtergrondinformatie over het programma en de uitvoerenden, is na te lezen in de programmatoelichting.