>> Liberation Concert 2017
Datum voor het concert in 2017 is zondag 17 september 2017.   >> lees verder
Requiem 2010

Op zondag 12 september 2010 vond voor de vijfde achtereenvolgende keer op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten een concert plaats ter ere van de nagedachtenis aan de gesneuvelde geallieerde militairen uit de Tweede Wereldoorlog.

Programma:
Totenfeier - Gustav Mahler
Requiem - Gabriël Fauré
 
Uitvoerenden:
Limburgs Symfonie Orkest

Ed Spanjaard, dirigent / conductor
Wouter Padberg, repetitor

Simone Riksma, sopraan / soprano
Jochen Kupfer, bariton / baritone
Brabant Koor
Louis Buskens, koordirigent / choirmaster

Totenfeier - Gustav Mahler
De Totenfeier is een donker gekleurde dodenmars, een van de vele dodenmarsen in Mahler's oeuvre. Het heeft in grote lijnen de sonatevorm (expositie - doorwerking - reprise - coda). Het meest opmerkelijke thema is het door de lage strijkers ingezette ‘doodsthema’ in een afwisselend gepuncteerd en triolen ritme. Dit thema is een soort grondzee, waarvan de invloed bijna altijd wel merkbaar is. Een ander opmerkelijk thema dat in de loop van het deel opduikt is het Dies Irae uit de Gregoriaanse requiemmis, een thema dat door tal van componisten is gebruikt om dood en vergankelijkheid uit te drukken. Het deel besluit met een chromatische rush naar beneden, eindigend in doffe pizzicati, als kluiten aarde die op een doodskist vallen.

Requiem - Fauré
Gabriel Fauré componeerde zijn Requiem in d mineur, opus 48 tussen 1877 en 1890. Het Requiem is Faurés bekendste langere werk. Het stuk is geschreven voor koor en orkest. De beroemdste stukken uit het Requiem zijn de Hostias-solo van de bariton in het Offertorium, de sopraanaria Pie Jesu en het Libera Me.De reden waarom Fauré het werk heeft gecomponeerd is niet bekend. Een mogelijke aanleiding kan de dood van zijn vader in 1885 zijn, en de dood van zijn moeder twee jaar later op oudejaarsavond 1887. Desalniettemin was Fauré al met het werk begonnen toen zijn moeder overleed. Fauré zei later over de reden tot componeren: “ik heb het nergens voor gecomponeerd… gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!”

Bekijk de foto's >>