>> Liberation Concert 2017
Datum voor het concert in 2017 is zondag 17 september 2017.   >> lees verder
Requiem 2006
Het idee van een bovenregionaal openluchtconcert op de Amerikaanse begraafplaats is ontstaan bij herdenkingsactiviteiten in Margraten van de 60-jarige bevrijding van Europa. Ter aanvulling op de jaarlijkse viering van Memorial Day in mei, wordt het Margraten Requiem uitgevoerd in september. In die maand begon in 1944, vanuit Limburg, de bevrijding van Nederland. Vanwege de sereniteit van deze indrukwekkende locatie, is gekozen voor de uitvoering van een requiem in een monumentale setting.

Het eerste ‘Margraten Requiem’ vond plaats op 10 september 2006. Op de Amerikaanse begraafplaats speelde toen het Limburgs Symfonie Orkest het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart, begeleid door het Vocaal Ensemble. De uitvoering was uitermate succesvol en heeft plaatsgevonden onder grote publieke belangstelling. Nooit eerder werd een dergelijk topconcert uitgevoerd, op de begraafplaats die beheerd wordt door American Battle Monuments Commission (ABMC). Voor, tijdens en na het evenement is de begraafplaats onbeperkt en voor iedereen (gratis) toegankelijk gebleven.
 

De gemeente Margraten, ABMC en de provincie Limburg hebben als gastgevers een aangrijpend concert mogelijk gemaakt voor ruim 2500 bezoekers. Daaronder bevonden zich vertegenwoordigers van de Nederlandse regering, de Amerikaanse Ambassade, ABMC, het Nederlandse en Amerikaanse leger, de gemeentelijke en provinciale overheid, de Heuvellandgemeenten en het Euregionale en internationale bedrijfsleven.