>> Liberation Concert 2017
Datum voor het concert in 2017 is zondag 17 september 2017.   >> lees verder
Concert for the Missing 2008
Vermiste Amerikaanse militairen in de spotlights
 
Op zaterdag 13 september 2008 vond op het Amerikaplein te Margraten het Concert for the Missing plaats. Het concert is uitgevoerd door de Jack Million Band en bedoeld als hommage aan de vermiste Amerikaanse militairen die in Margraten worden herdacht op de Walls of the Missing op de militaire begraafplaats.
 
Glenn Miller ‘bekendste’ vermiste WOII
De Jack Million Band is een bigband orkest bestaande uit 21 professionele muzikanten uit de Euregio dat zich onder meer heeft toegelegd op het uitvoeren van arrangementen van de beroemde Amerikaanse orkestleider Glenn Miller. Miller leidde tussen 1938 en 1942 het meest populaire dansorkest van de Verenigde Staten. In 1942 trad hij vrijwillig in dienst van het Amerikaanse leger en werd orkestleider van de Army Air Force Band dat optredens verzorgde voor de Amerikanen overzee die in Europa vochten voor de bevrijding van het Nazi-regime. Op 15 december 1944 vloog hij van Engeland naar Parijs, maar is daar nooit aangekomen. Noch het vliegtuig, noch zijn lichaam zijn ooit teruggevonden, waarmee Glenn Miller wellicht de ‘bekendste’ vermiste van WOII is.
 
Aandacht voor Amerikaanse begraafplaats op Glenn Miller Festival in VS
Jaarlijks vindt er in Glenn Millers geboorteplaats Clarinda in de Amerikaanse staat Iowa ter nagedachtenis aan de beroemde musicus het prestigieuze Glenn Miller Festival plaats. Daar wordt door vooraanstaande Amerikaanse orkesten Glenn Miller muziek ten gehore gebracht. Ieder jaar wordt er ook een Europees orkest uitgenodigd en in 2006 viel die eer voor de tweede maal aan de Jack Million Band te beurt. Tijdens hun optreden projecteerde de band beelden van hun woonomgeving, waaronder opnames van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Dat maakte grote indruk op het publiek en was aanleiding voor vele gesprekken met Amerikanen die zich niet bewust waren van het bestaan van dit indrukwekkende kerkhof. Dat was voor orkestleider Jack Coenen van de Jack Million Band aanleiding om te zien of er met dit gegeven iets te doen was voor hun bezoek aan het festival in juni 2008. Inmiddels heeft de band van de Walls of the Missing meer dan 250 namen uit de staat Iowa en omgeving geadopteerd en zijn de familieleden van deze vermisten uitgenodigd de concerten in Clarinda bij te wonen. De band is met deze familieleden in contact gekomen om van hen te vernemen welke betekenis zij hechten aan een oorlogsmonument als de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en adoptie van graven en namen van vermisten. Deze getuigenissen zijn op beeld vastgelegd.
 
Amerikaanse familieleden werken mee aan Concert for the Missing
Tijdens het Concert for the Missing op 13 september 2008 in Margraten is door de Jack Million Band een op het thema ‘vrijheid en vrede’ samengesteld Glenn Miller-repertoire gespeeld. Daarnaast zijn enkele van de Amerikaanse getuigenissen getoond, waarin familieleden de betekenis voor hun van Walls of the Missing uiteenzetten. Deze uitvoering wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Margraten en de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Met dit concert is de start gemaakt om de resterende 1722 vermisten aan een adoptiegezin te helpen. Dit concert voor The Missing ging vooraf aan het Margraten Requiem dat de dag erna op de Amerikaanse begraafplaats gehouden werd.
 

Voor meer informatie: www.adoptiegraven-margraten.nl www.jack-million.com.